Hvad er din rolle i livet? Er livet som et teater stykke hvor vi bærer masker?

Hvad er din rolle i livet? Er livet som et teater stykke hvor vi bærer masker?

Er livet et stort teater stykke, hvor vi har påtager os nogle roller?

Træder vi ind i en bestemt rolle, når vi træder ind i en bestemt situation?

Det tror jeg, vi gør for at leve op til det, vi tror, vi skal passe ind i. Det vil sige, vi gør det for at fremelske nogle følelser vi gerne vil føle, og holde dem på afstand, som vi ikke ønsker at føle.

Spørgsmålet er bare om vi trives med de roller vi har, eller masken vi har på.

Hvilke roller spiller du og hvad opnår du ved at spille den rolle?

Rollen bliver først et problem, når det billede vi har af os selv, ikke længere hænger sammen med den vi er. F.eks. er du hende, der altid er omsorgsfuld og parat til at hjælpe andre, mens ingen tænker på, hvad du har brug for. Eller hende, andre forventer altid er sjov og underholdende, men ikke har lyst til at deltage til festen med veninderne, fordi hun er træt.

Når du igen og igen gentager de samme roller, selvom du inderst inde ønsker noget andet (det har du bare ikke mod nok til at fortælle andre, hvad er), må du bryde ud af din rolle. Ellers vil du være mere tro mod andre end dig selv, og på et tidspunkt vil du komme til at føle dig adskilt fra dig selv og som en statist i dit eget liv. Endvidere vil du komme til at bruge en masse energi på dine uacceptable roller, det kan føre til en overbelastning og kan ende med stress.

Bryd ud af din rolle.

Vil du af med en rolle, er første skridt, at du bliver bevidst om, at du har en uhensigtsmæssig rolle. Det du er bevidst om, kan du gøre noget ved det, det du er ubevidst om , gør noget ved dig.

Næste skridt er, at du tør træde ud af tryghedszonen, og gøre noget andet end det, du plejer. Jeg vil lige minde dig om, at man ikke ændre hele sin personlighed fra den ene dag til den anden. Husk små skridt giver det bedste, og mest holdbare, resultater.

Husk – du har ikke fået rollen fordi andre vil genere dig. Andre kan ikke gætte, at du gerne vil ud af den, hvis du ikke er tydelig omkring det, så fortæl andre om dine behov/ønsker.

Jeg tænker der også findes en slags yin og yang principper mellem mennesker, det vi gør mere af, gør andre mindre af.

Nedenstående livsområder fra baguakortet kan gøre det lettere at overskue – at bryde ud af din rolle.

baguakort

Lad mig give dig et eksempel – Du har rollen som den forsigtige på arbejde (karriere), du holder på dine penge (rigdom), du er blevet skuffet nogle gange (parforhold), men ikke i forhold til dine børn og din familie.

På denne måde er det let at forstå, at du kan have de samme roller i nogle livsområder men ikke i alle. Så hvad er det der gør forskellen, måske fordi du føler dig utryg eller elsket?

Rollerne vil altid være en del af os mennesker, vi skal ikke af med dem. Men vi skal være bevidste om, at nu er vi f.eks. den hjælpsomme (og hjælper fordi vi har lyst) og kan stoppe igen når vi ønsker det. Det er ubetinget kærlighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*